Український жіночий рух у Канаді - приклад консолідації українства за межами Батьківщини

  • I. Grabovska Київський національний університет імені Т. Шевченка
  • T. Talko Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара
Ключові слова: жіночий рух, неурядові жіночі організації, громадянське суспільство, цивілізаційний вибір.

Анотація

Проаналізовано діяльність неурядових жіночих організацій Канади за сім десятиліть їх історії на канадській землі. Досвід вказаних громадських об’єднань оцінюється як корисний для вивчення та застосування у процесі становлення та функціонування громадянського суспільства в сучасній Україні. Зазначено, що сьогодні громадянське суспільство перетворюється на впливовий чинник життя країни, від існування та функціонування якого залежать перспективи її державності та цивілізаційної належності

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Богачевська-Хомяк М. Білим по білому: Жінки в громадському житті України, 1884-1939 [Текст] / Марта Богачевська-Хомяк. – К. : Либідь, 1995. – 424 с.

Герус О. В. Консолідація української суспільности в Канаді [Текст] / О. В. Герус // Життєвий досвід українців у Канаді: рефлексії (УВАН у Канаді). – Вінніпег : Укр. Вільна Аккад. Наук, 1994. – С. 115–152.

Грабовська І. Софія Русова та жіночий рух (до питання про взаємозв’язок українського націоналізму та фемінізму) / Ірина Грабовська // Український вимір. Міжнар. зб. інформ., освіт., наук., метод. ст. і матеріалів з України та діаспори : у 3т. – Чернігів, 2010. –Т. 1. – С. 117–120.

Данилів В.-Ю. Солідарність і солідаризм [Текст] / Володимир-Юрій Данилів пер. ; з нім. І. Андрущенко, Д. Павлюк/. – К. : Вид. дім «КМ Academia», 2000. – 152 с.

Двадцять-п’ять років спільної праці. – Комітет українок Канади. – Вінніпег, Манітоба, 1971. – 104 с.

Ковель С. Пропамятна книга українського народного дому в Винипегу. – Винипег: Видано заходами і коштом Українського Народного Дому у Виннипегу / С. Ковель, Д. Дорошенко. – Вінніпег: Український Народний Дім ,1949. – 846 с.

Русова С. Мемуари. Щоденник / Софія Русова. – К. : Поліграфкнига, 2004. – 544 с.

Cередницька Т. Союз українок Канади. Відділ ім. Старицької-Черняхівської при громаді св. Андрія Первозванного, Торонто-Захід / Т. Середницька // Нарис історії Конгресу українців Канади в Торонті. – Торонто, 1991. – С. 433–435.


Переглядів анотації: 138
Завантажень PDF: 106 Завантажень PDF: 40
Опубліковано
2014-03-03
Як цитувати
Grabovska, I., & Talko, T. (2014). Український жіночий рух у Канаді - приклад консолідації українства за межами Батьківщини. Епістемологічні дослідження в філософії, соціальних і політичних науках, 1(24), 17-22. вилучено із https://visnukpfs.dp.ua/index.php/PFS/article/view/326