Проблема національного суверенітету та європейська інтеграція: у пошуках балансу

  • V. Baranovsjkyj Nizhyn Gogol State University
Ключові слова: Європейська інтеграція, національний суверенітет, демократія, глобалізація, глобальні проблеми, європейська солідарність..

Анотація

У статті досліджується проблема національного суверенітету як похідна процесів глобалізації та європейської інтеграції держав. Приклади європейської солідарності щодо спільних цінностей і розвитку почуття приналежності і співучасті є безумовно найкращим антидотом проти побоювань зовнішнього інтервенціонізму. Тому чим міцнішим є розвиток європейської солідарності, тим слабкішою є стурбованість проблемою національного суверенітету. Відтак аргументи на користь національного суверенітету не звільняють вищезгадані країни від наслідків глобалізації, але сприяють їх ізоляції.
По суті, європейський інтеграційний проект ніколи не розглядався як фактор відмови країн-учасників від частини свого державного суверенітету. Саме тому базова теорія європейської інтеграції оперує виключно поняттям об’єднання і співпраці суверенітетів, спрямованого не так на заміну одного іншим, а на множення сил і можливостей кожного з учасників.
Аналіз досліджуваної проблеми свідчить про те, що майбутній європейський і глобальний порядок в значній мірі залежить від досягнення певного балансу в рамках дихотомії інтеграція - суверенітет.


Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

V. Baranovsjkyj, Nizhyn Gogol State University
doctor of political sciences, full professor, professor of the Department of Political Science and Law

Посилання

Damian Chalmers. European Restatements of Sovereignty // LSE Law, Society and Economy Working Papers 10/2013 [Electronic resource]. – Access mode: www.lse.ac.uk/

collections/LAW/wps/WPS2013-10_Chalmers.pdf (Accessed 20 July 2015)

Ukrajina v Jevropi: poshuky spiljnogho majbutnjogho / Kerivnyk avtor. kol.: A. I. Kudrjachenko. – К., 2009. – 226 с.


Переглядів анотації: 167
Завантажень PDF: 157 Завантажень PDF: 43
Опубліковано
2015-11-03
Як цитувати
Baranovsjkyj, V. (2015). Проблема національного суверенітету та європейська інтеграція: у пошуках балансу. Епістемологічні дослідження в філософії, соціальних і політичних науках, (4), 46-53. вилучено із https://visnukpfs.dp.ua/index.php/PFS/article/view/713